Spring til indhold

Velkommen til Egen

Historie og analyse

Egen by og forhenværende sogn skal ifølge gamle dokumenter være udlagt fra oldtiden af de på den egn i fortiden udlagte store egeskove

I gamle dokumenter fra det 11 århundreder findes navnet Egen, dog på alsisk folkemål udtales det ”Igen”

Egen var i gammel tid et herred. I mange år helt op til 1864 står navnet mange steder som Ekind, men fra 1864 hvor landsdelen blev overtaget af tyskerne og indtil genforeningen i 1920 hed stedet Eken,

Efter 1920 har byen så heddet Egen.

 

Egen er meget centralt beliggende lige midt imellem Sønderborg og Nordborg med to indfaldsveje fra Nordborgvej.

Egen har i dag tre indfaldsveje. Vi har den østlige , hvor man kommer fra Sønderborg, og det første man møder af Egen er Egen Mølle med tilhørende Put and Take fiskesø.

Lige efter kommer man til Sebbelundvej mod vest hvor der også er adgang til Egen Rasteplads som har et offentligt toilet mod øst og en pragtfuld udsigt ud over Ketting Nor mod vest.

Lige overfor Sebbelundvej ligger EgenMark, hvor der er produktionsskole, hvori der også er oprettet en gårdbutik.

Den nordlige tilgang foregår fra Nordborg siden hvor det første man møder er vores flotte kirke med tilhørende Kirkestalde der er helt unikke og meget flotte.

Lige ved kirken kan man køre mod syd ad Egen Kirkevej hvor man kommer rundt om kirken for derefter at komme til Sebbelundvej.

Vi har også en sydlig indgang hvor man kommer fra Augustenborg via Sebbelev over en grusvej hvor man som det første møder det flotte Ketting Nor mod øst og Augustenborg fjord mod vest hvor man kører over en dæmning, med tilhørende automatisk sluse. Fortsætter man kommer man til Egen Næsvej som så fører til Egen by, hvor man så igen kommer til Sebbelundvej netop hvor byens legeplads er.

 

Egen er i dag kendt for sin meget flotte Kirke med tilhørende kirkestalde som er meget velholdte og vel nok de eneste af sin art i Danmark.

Byen har som tidligere nævnt også Egen Mølle som i dag drives med Put and Take fiskesø

Egen er også kendt for sin storslåede natur med, Ketting Nor, små skove, landbrug og Augustenborg fjord, hvor det også er muligt at få sig en dukkert om sommeren.

Det er også muligt at gå eller cykle på stisystemer fra Egen til Dyndved eller ad den smukke vej til Sebbelev, eller til Egen Næs eller evt. en tur omkring Egen Mark.

Centralt i Egen har vi den lokale legeplads hvor byens børn og andre mødes.

Egen har også et privat ejet Landbrugsmuseum med mange åbningstimer.

Fra Egen er der kun 500 meter til den nærmeste dagligvarebutik og ca 1,5 km til Guderup skole, hvor der er etableret en tunnel for gående og cyklende trafikanter i 2022. Denne er til stor glæde for borgere i både Egen og de øvrige omkringliggende byer, da den har sikret trafiksikkerheden både til Guderup by samt Egen Kirke. 

Vi er også kendt for, at der er rolig trafik i byen og at alle kender alle.

Vi har mange arrangementer i årets løb som fx. den årlige byfest, udflugt i Egen Bylaug, affaldsindsamling – Hold Egen Ren, juletræstænding, klapjagt i den lokale jagtforening mm. Så de steder møder man typisk hinanden. Fællesskabet er absolut også noget vi gerne vil være kendt for i fremtiden.

Skriv et svar